Kies een categorie
Bekijk ook de winnaar van de publieksprijs: EENdje om niet te vergeten
Kinderopvang als opstap naar opleiding en tewerkstelling
Stad Turnhout - Vzw Kinderopvang Turnhout

Stad Turnhout zet met dit project in op twee uitdagingen voor kwetsbare gezinnen: de drempel naar kinderopvang verlagen én ouders begeleiden in de stap naar opleiding of werk. Stad Turnhout  realiseert onder andere in kinderopvang Het Lindeke occasionele kinderopvangplaatsen en een hoge ouderbetrokkenheid. Aanvullend is er een samenwerking met lokale partners in de toeleiding naar werk/opleiding en persoonlijke coaching van ouders. Er wordt ook gewerkt aan het verduurzamen van dit project. 


Motivering van de jury

De jury koos voor dit project omwille van de duidelijke keuze om kinderopvang toegankelijk te maken voor alle gezinnen en in het bijzonder voor de meest kwetsbare.

Solidaire opvang Kortrijk
Stad Kortrijk

Om de vraag naar kinderopvang tijdens de schoolvakanties op te vangen, organiseren ouders in Kortrijk solidaire opvang. Volgens een beurtrol passen ouders op elkaars kinderen in een vertrouwde omgeving, zoals de school. Stad Kortrijk helpt de ouders met logistieke en juridische ondersteuning: een geschikte locatie zoeken, overeenkomsten en verzekeringen afsluiten. Door de solidaire opvang leren ouders en kinderen elkaar beter kennen.

De ruilboekenkast KDV Duimelot
Stad Aalst

“Taal is het begin van elk verhaal” zegt kinderdagverblijf Duimelot van de Stad Aalst. Zij ontwikkelden samen met (groot)ouders een ruilboekenkast. Leuke interacties worden gestimuleerd, zowel bij het kiezen als bij het samen voorlezen in de opvang of thuis. Even halt houden bij de boekenkast maakt de overgang van thuis naar de opvang aangenaam. De boekenkast staat op kinderhoogte en er is dagelijks een nieuw aanbod.

Feesten organiseren voor en met ouders
Stad Sint-Niklaas

In het kinderdagverblijf van de stad Sint-Niklaas organiseren ze een paar keer per jaar een feest voor en door de ouders. Ouders beslissen via een oudervergadering over het thema en de invulling van het feest. Samen met de gezinnen zorgen ze voor hapjes, drankjes en een activiteit. Zo willen ze de ontmoeting tussen ouders, kinderen en opvang bevorderen om het netwerk van de gezinnen te versterken.

IBO Mandala zet ouders in de kijker
Stad Gent

In het stedelijk initiatief voor buitenschoolse opvang (STIBO) Mandala van de stad Gent kunnen alle ouders participeren: tijdens het dagelijks onthaal- en koffiemoment gaan de kinderbegeleiders in gesprek met de ouders. Een documentatiepaneel met foto's van hoe de kinderen gespeeld hebben informeert ouders over de werking en laat hen kennismaken met de visie. STIBO Mandala communiceert laagdrempelig via maandelijkse nieuwsbrieven en een facebookgroep. Met als doel: alle ouders betrekken en informeren over de werking. 

Frigofiche
Gemeente Vorselaar

"Iedereen moet zich welkom zou voelen in de Kinderclub van gemeente Vorselaar". Met die uitdaging ging het initiatief voor buitenschoolse opvang aan de slag: ouders goed informeren over de werking bleek een belangrijke eerste stap. Een beknopte, overzichtelijke versie van het huishoudelijk reglement, vertrekkend vanuit de noden van de ouders, werd uitgewerkt. Het resultaat is een frigofiche, één dubbelzijdige fiche met pictogrammen, duidelijke taal, overzichtelijk en beknopt, die ouders op hun frigo hangen zodat ze de info altijd binnen handbereik hebben. Super handig!

Breng je stem uit op:
Categorie: Ouder

Naam
E-mailadres

Gelieve alle verplichte velden in te vullen.