Kies een categorie
Bekijk ook de winnaar van de publieksprijs: EENdje om niet te vergeten
Spelen à la carte
Gemeente Overijse

Gedaan met voorgekauwde activiteiten in de opvang! Bij het initiatief voor buitenschoolse kinderopvang van Overijse stellen kinderen gewoon zelf hun eigen namiddag samen. Zin in goochelen of eerder in legerkampen bouwen? Aan de hand van flexibel spelmateriaal kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten. En ze beslissen bovendien mee over het hoe, wat en waarom. Constante vernieuwing verzekerd!


Motivering van de jury

De jury koos voor de project omwille van de duidelijke pedagogische visie, waarbij participatie en buitenspel centraal staan.

Dol-fijn buiten zijn!
Gemeente Nijlen

De tuin van het initiatief voor buitenschoolse opvang van gemeente Nijlen is een oase van rust ... of nee, toch niet! In deze duurzame tuin kan je echt kind zijn: een zandvlakte met experimenteerwerktafel, een hindernissenparcours en grote rotsblokken zorgen voor veel speelplezier. De tuin is omringd met een ideale verstopplek-haag. Kinderen met groene vingers verzorgen snoepgroenten en fruit en komen in aanraking met het proces van zaadje tot smullen. Naast een groot terras met picknicktafels is er ook nog plaats voor een wegparcours, balspelen, steltlopen of touwspringen. Geef nu toe, zou jij hier niet graag komen spelen?

Slaapproject Doodoo
Stad Sint-Truiden

Het Doodoo-project van stad Sint-Truiden ondersteunt instappertjes, ouders en onderwijzers. Kleuters die nog geen volledige dag naar school kunnen gaan, doen een middagdutje bij Doodoo, met hun vertrouwde knuffel, in een gezellige slaapruimte. Kleutertjes starten zo op eigen tempo in de kleuterklas. Ouders kunnen werk en gezin beter combineren en onderwijzers worden ontlast.

Kinderen zijn onze nummer 1
Gemeente Tremelo

In buitenschoolse kinderopvang Pimpernel van de gemeente Tremelo staan de kinderen op nummer één. De BKO werkt met open speelaanbod en laat kinderen actief participeren. De kinderen krijgen inspraak over het aanbod en de activiteiten via ideeënbussen en andere methodieken.

Gevoelsplekken in BKO Anzegem
Gemeente Anzegem

De buitenschoolse kinderopvang van gemeente Anzegem realiseerde gevoelsplekken in vier van hun opvanglocaties. Een gevoelsplek is een afgebakende, veilige plek waar kinderen hun gevoelens mogen uiten zonder gestraft te worden. De realisatie gebeurde volgens een uitgewerkt stappenplan in samenwerking met de Bleekweide, de kinderbegeleiders en de kinderen. Op deze gevoelsplekken hoeven kinderen hun gevoelens niet te onderdrukken. Want opgekropte gevoelens worden ontaarde gevoelens en die vinden een uitweg in moeilijk gedrag, plotse woede en agressie. Door kinderen te leren dat ze gevoelens mogen toelaten en uiten, leren we ze weerbaar worden. 

Meter/peter map BGO 'De Sprinkhaan'
Stad en OCMW Sint-Niklaas

De Spinkhaan van Sint-Niklaas onderneemt actie voor startende kinderbegeleiders. Starters ontvangen een meter/petermapje waarin de belangrijkste informatie gebundeld is zoals voorstelling van het team, info over de missie, visie, uurroosters, werkinstructies,... Startende kinderbegeleiders krijgen ook een meter/peter toegewezen en ontvangen een meter/petermapje.

Organisatie van verplaatsingen Kinderclub - hobby's
Gemeente Vorselaar

De Kinderclub van gemeente Vorselaar wil kinderen de kans geven hun hobby's uit te oefenen en zo de kinderen alle ontwikkelingskansen geven. Als ouder kan je een verplaatsing naar een hobby aanvragen. Als de Kinderclub deze verplaatsing kan organiseren, wordt deze toegevoegd aan het softwarepakket. Ouders kunnen dan de verplaatsing reserveren, net zoals een opvangmoment. Kinderen kunnen nu al naar notenleer, trompetles, pianoles, dansles, turnles ... Ook tijdens vakantieperiodes zijn er mogelijkheden tot deelname aan kampen en de speelpleinwerking.

BACK 2 BASIC in de BKO
Gemeente Putte

Kinderen basisvaardigheden bijleren én meer buiten zijn? In de buitenschoolse kinderopvang van gemeente Putte hebben ze er iets op gevonden. Hun speel- en activiteitenaanbod werd aangepast aan een fantastisch buitenaanbod: een tuin waar samen met vrijwilligers bloemen en planten worden geplant en een moestuin werd aangelegd. Elk voorjaar wordt samen met de groendienst een nieuw kamp gebouwd. Speelplezier de ganse zomer lang. Dat kan ook door te helpen bij de plaatselijke bioboer, schapenhouder, ... Plezierig en ‘natuurlijk’ bijleren zonder extra gadgets of speelattributen, puur natuur!

Kindvriendelijke inclusieve opvang BKO Roefels
Gemeente Berlaar

In gemeente Berlaar is er een netwerk van organisaties actief om kinderen met specifieke zorgbehoeften in de beste omstandigheden op te vangen in het initiatief voor buitenschoolse kinderopvang. Er worden bezoeken gebracht aan de school van de kinderen, experten en ouders worden ingeschakeld om de kinderbegeleiders specifieke handelingen te leren uitvoeren en praktische informatie te delen. Stap voor stap kunnen kinderen met een specifieke zorgbehoefte zo opgevangen worden in het IBO en spelen tussen de andere kinderen. Het doel? Inclusieve en reguliere opvang vormen 1 geheel.

Breng je stem uit op:
Categorie: Kind Schoolgaand

Naam
E-mailadres

Gelieve alle verplichte velden in te vullen.