Kies een categorie
Bekijk ook de winnaar van de publieksprijs: EENdje om niet te vergeten
Onthaalouders: samen uit, samen sterk
Stad Dendermonde

Een aantal onthaalouders en de opvangkinderen van de dienst voor onthaalouders van stad Dendermonde maken samen wandelingen. So what? Wat een idee. De kinderen komen in contact met de natuur, dieren, andere mensen en andere kinderen en vergroot de verwondering. Tijdelijke opvang bij een onthaalouder gaat op die manier vlotter (het kind kent de onthaalouder). Elke wandeling werkt ook als intervisie en uitwisseling voor de onthaalouders. Via informele gesprekken delen onthaalouders kennis en expertise en leren ze van elkaar. Nieuwe onthaalouders kunnen aansluiten en komen zo terecht in een leerijk netwerk.


Motivering van de jury

De jury koos voor dit project om het net zo sterk is in zijn eenvoud. Een project gegroeid vanuit de onthaalouders.

Iedereen WELKOM!
Stad Maaseik

Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in kinderdagverblijf Hopsa van stad Maaseik. Weg met drempels en leve de betrokkenheid van iedereen bij de werking. Het kinderdagverblijf zet diversiteit in als een troef in hun werking en niet als een obstakel. Concreet is er een welkom in alle talen, wordt er gewerkt met pictogrammen. Een boekje met belangrijke woorden uit elke thuistaal (fonetisch) ondersteunt kinderbegeleiders in gesprekken met ouders. Dit alles zorgt er voor dat alle ouders zich welkom voelen. Vooroordelen blijven achterwege en er wordt op een respectvolle manier met iedereen omgegaan.

Babygebarentaal: een brug naar kinderen én ouders
Stad Gent

Kinderdagverblijf 't Sloeberken van de stad Gent introduceert babygebarentaal in het kinderdagverblijf. De baby's en peuters leren in enkele weken een 25-tal gebaren en gebruiken ze ook frequent. Kinderen zijn gemotiveerd omdat ze merken dat ze sneller begrepen worden. Ze ervaren minder frustratie en hebben een snellere taalontwikkeling. Ook (anderstalige) ouders worden aangemoedigd om de babygebarentaal aan te leren. Het project slaat een brug bij meertaligheid en is door zijn eenvoud ook een duurzaam project.

Inzetten van ervaringsdeskundige bij de onthaalouders
Gemeente Putte

Rita, een heel gemotiveerde, sterke onthaalouder, ging in 2017 op pensioen.  Om haar jarenlange ervaring niet verloren te laten gaan, werkt ze sindsdien als ervaringsdeskundige samen met de dienst voor onthaalouders van gemeente Putte. Zo is ze ondertussen meter van startende onthaalouders die ze vanuit haar ervaring kan ondersteunen en bijstaan bij hun praktische vragen. Dit wordt erg gesmaakt door de starters.

Talentenjacht personeel
Stad Sint-Niklaas

Stad Sint-Niklaas werkte een evaluatiemethodiek uit voor hun medewerkers op maat van de kinderopvang. Insteek voor de methodiek is de MeMoQ waarbij de medewerkers reflecteren over de verschillende dimensies. Personeelsleden gaan zelf actief aan de slag met hun eigen talenten en koppelen deze aan de MeMoQ. Ze leggen een persoonlijk traject af waarin ze zichzelf en de kinderen zien groeien.

PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten
Stad Leuven

Met het project PIEP zet de stad Leuven in op cultuur voor de allerjongsten (0-4 jaar). Door nauw samen te werken met sociale en artistieke partners en kinderopvanginitiatieven gaat PIEP voor gedeelde verwondering en quality time voor een zo breed mogelijk publiek: kleine cultuurprikkels in de kinderopvang, met toegankelijke voorstellingen in de buurtcentra, vertelmomenten in Huis van het Kind enz. Álle baby's en peuters en hun (groot)ouders kunnen proeven van theater, dans, muziek, boeken en prikkelende workshops. 

 

Breng je stem uit op:
Categorie: Kind Baby en peuter

Naam
E-mailadres

Gelieve alle verplichte velden in te vullen.