Kies een categorie
Gewoon-buiten-gewoon
Stad Aalst

Buiten spelen is meer dan alleen een frisse neus halen. Het is vrij spelen en op ontdekking gaan, de natuur beleven met al je zintuigen en bewegen! Een reden te meer om elke dag naar buiten te gaan. We wierpen een kritische blik op wat er al was en dachten na over de ideale buitenruimte van kinderdagverblijf Molenwiekje. Via een ideeënhoek verzamelden we onze ideeën, goede praktijken en foto’s van onze ‘dromen’. De ouderactiviteit van 5 mei 2017 was het perfecte moment om ouders warm te maken voor ons project en hun hulp te vragen bij het uitwerken van onze plannen. Met de hulp van de begeleiders, logistieke medewerkers, studenten, ouders, collega’s van de dienst Onderhoud Gebouwen en team Groen kwamen we tot een zeer mooi resultaat tijdens de teambuilding op 9 juni 2017.

In de tuin van KDV Molenwiekje kan je voortaan ruiken aan munt, muziek maken aan de muziekmuur, aan het stuur zitten van een auto, rusten in de wilgenhut, werken in de bouwhoek, koken met zand en aarde in de buitenkeuken, je voeten laten prikkelen aan het blote-voeten-parcours, enzoverder. Ouders brengen spontaan laarsjes mee om en geven positieve feedback. Begeleiders gaan vaker dan vroeger naar buiten. We zien dat de kinderen graag ‘gewoon buiten’ zijn en dat onze buitenruimte ‘buitengewoon’ geworden is!
Het is een toegankelijke, aantrekkelijke, uitdagende maar ook veilige en onderhoudsvriendelijke buitenrumte geworden.


Motivering van de jury

De jury koos voor dit project omwille van de duidelijke pedagogische visie, sterke betrokkenheid van ouders en kinderbegeleiders, focus op buitenspel en natuurbeleving.

Inspiratiekalender IDEEZ
Zorgbedrijf Roeselare

Zorgbedrijf Roeselare lanceerde een uniek platform dat kinderbegeleiders inspireert met concrete activiteiten om anderen te helpen: van beterschapskaartjes voor een oudere die net geopereerd is tot gezamenlijke bewegingsactiviteiten in het woonzorgcentra.

Dit platform werd gecreëerd om kinderen en ouderen met elkaar te verbinden. Zo zetten we in op maatschappelijk verantwoord spelen in de kinderopvang. De activiteiten gaan van verjaardagskaarten maken voor een bewoner van een woonzorgcentrum tot een toneelstukje om iemand een hart onder de riem te steken. Leuk en leerrijk voor de kinderen, hartverwarmend voor de ander. Iedere medewerker van het Zorgbedrijf Roeselare kan via het platform activiteiten plannen om iemand te helpen of een leuk moment te bezorgen, gaande van bewoners tot de medewerkers van de ondersteunende diensten.

Zo organiseren we maandelijks gezamenlijke activiteiten in het woonzorgcentrum: samen bingo spelen, samen koken of bewegen tot lessen Facebook van jong voor oud. In april starten we met de slakkenpost i.s.m. het dienstencentra. Eenzame ouderen die een warme maaltijd aan huis krijgen kunnen hierop intekenen. Ze ontvangen regelmatig bij hun warme maaltijd een knutselwerkje of een persoonlijke brief vanuit de kinderopvang. Een soort pennenvriend maar met dat ietsje meer.

Spelen met vuur
Stad Gent

We laten kinderen met al hun zintuigen in contact komen met het natuurelement vuur.

We maken een wandeling in de buurt en sprokkelen hout met de peuters. Enkel takken die op de grond liggen mogen mee in de verzamelmand. In de centrale inkomruimte staat een houten kist waar de takken kunnen drogen. De ochtend start met een verhaal over vuur via vertelplaten. Als het tijd wordt om het vuur aan te maken helpen de kinderen de takken tot bij de leemoven te dragen. In een kring rond de leemoven staan boomstronken op kindermaat. De peuters zitten op de stronken te wachten tot wanneer zij aan de beurt zijn om takken in de oven te schuiven. Eerst past elke peuter zijn tak in de oven: soms is een tak te lang of te dik, dan breken we hem samen of haalt de peuter een andere tak. Pas als elke peuter er een tak heeft ingelegd wordt het vuur aangemaakt. De peuters zien hoe de takken langzaam vuur vatten. Na wat geknisper zien ze de eerste vlammen. Iedereen is enthousiast en nieuwsgierig. Wanneer het vuur groter wordt, komt er ook rook uit de oven. Soms verdwijnen kinderen in een rookwolk. Ze proberen met hun handen de rook weg te waaien. Ook dit hoort bij het spannende avontuur: rook, warmte, vuur. De bananen worden vooraan in de oven gelegd om op te warmen, als ze warm zijn worden ze in stukjes aan de kinderen gegeven. De peuters voelen, ruiken en proeven. Er worden ook partjes appel in zilverpapier gewikkeld. Deze pakketjes mogen maar heel kort in het vuur, anders wordt het appelmoes. De warme appelstukjes smaken lekker. De peuters ontdekken dat je ook op die manier kan koken: met echt vuur. De afgekoelde houtskool is voor de activiteit van morgen.

Buitenspel en natuurbeleving bij De Rakkertjes
OCMW Sint-Truiden

Kinderopvang de Rakkertjes zet in op het aanbieden van een gevarieerd en boeiend buitenspel zodat kinderen zich thuis voelen in de natuur. We vertrekken vanuit hoe het kind de natuur beleeft.
Er wordt ingezet op natuurbeleving en buitenspel door:
- Het organiseren van een lentedag waarbij de ouders betrokken worden om samen met de kinderen vogelhuisjes te knutselen, bloemen te planten, een kruidenbak aan te leggen en groenten te zaaien.
- Er werd een kippenhok geïnstalleerd waarin Tokkie en Pokkie kwamen wonen. De kinderen rapen elke dag eitjes en verversen het hok. Vorige lente werden jonge kuikens geboren, de kinderen waren er dol op.
- Duurzame, milieuvriendelijke houten speeltoestellen werden geplaatst in de buitenspeelruimte. De buitenruimte moedigt kinderen aan om op avontuur te gaan en zich te ontwikkelen.
- Buitenspelactiviteiten en natuurbeleving werden geïntegreerd in de activiteitenplanning. Een buitenspelplan werd opgemaakt. In 2018 willen we onder andere een avontuurlijk stuk groen aanleggen met veel uitdagingen voor de kinderen: een wilgentunnel, een blotevoetenpad, boomstamstoeltjes, een insectenhotel...

Melodie, klinkt als muziek in oren
OCMW Zulte

OCMW Zulte toverde een historisch gebouw om tot een gezellige opvanglocatie met een vergunning erkend voor 18 voor baby’s en peuters.

Eind 19e eeuw kon men in ‘Café Gemeentehuis’ terecht voor gemeentelijke aangelegenheden. De burgerlijke stand was hier gevestigd, huwelijken werden hier gesloten, maar ook de post, Kinderwelzijn (de voorloper van Kind en Gezin), een klein winkeltje en een café zaten op deze locatie. Jonge moeders liepen met hun baby’s dwars door de gelagzaal terwijl de tooghangers dit gadesloegen. De gemeenteraad en het (latere) OCMW vergaderden op zolder. In 1942 verhuisde het gemeentehuis en in 1964 werd dit een café met frituur. In 1990 schonk de eigenaar het gebouw aan het OCMW. Het interieur bleef sinds de café-uitbating quasi onveranderd tot 2017.

De OCMW-raad besloot in 2017 unaniem de woning om te vormen tot een groepsopvang voor jonge kinderen. De centrale ligging, de grote binnenruimtes en het feit dat dit gebouw eigendom is van het Sociaal Huis waren een grote opportuniteit. Op 6 maanden tijd is alles in zijn werk gesteld om van dit historisch gebouw een kindvriendelijk 'nestje' te maken. De inzet van het Sociaal Huis, samen met de inbreng van Melanie en Loth, twee geselecteerde kinderbegeleiders, hebben geleid tot een heel mooi resultaat waar ze fier op zijn.

Tuki De bouwvakker metst moeilijke materie aan elkaar
OCMW-Vereniging De Blauwe Lelie, Brugge

OCMW-vereniging De Blauwe Lelie heeft een nieuwe medewerker: Tuki De Bouwvakker. Hij herinnert alle medewerkers eraan dat ze ‘overal hun overall moeten aanhebben’. Tuki (Fins voor ‘ondersteuning’) en zijn overall is een metafoor om medewerkers duidelijk te maken dat als je het kostuum (figuurlijk) aantrekt, je altijd voldoet aan de verwachtingen uit de pedagogische visie, het kwaliteitshandboek en de MemoQ. Tuki maakt de link tussen deze drie verstaanbaar voor de medewerkers. Tuki maakt van boekenmaterie en de overvloed an informatie de vertaalslag naar de praktijk. Hij hamert op de begeleidershouding die we willen zien bij alle medewerkers, in alle aspecten van de werking, bij alle verschillende doelgroepen (kinderen, ouders, collega’s en samenwerkingspartners). Overal dus, net zoals de overall van Tuki.

Enkele voorbeelden: de helm van zijn outfit staat voor fysieke en emotionele veiligheid. Zijn duim omhoog staat voor de positieve manier waarop we elkaar willen benaderen. En zijn riem, die je losser of strakker kan doen, staat voor structuur en grenzen stellen. Ook met zijn veiligheidsschoenen, zijn ogen en oren, zijn gereedschap en zijn plan timmert hij aan de ideale begeleidershouding.

Elk onderdeel van de bouwvakkersoutfit wordt op een speelse manier uitgelicht in de teams. We maken een plan om hiermee aan de slag te gaan, er zijn evaluaties en bijsturingen voor het volgende item aan bod komt. Bovendien is het een participatief verhaal: het is samen gecreëerd met de verantwoordelijken van alle locaties. Het eigenaarschap van de teambegeleiders maakt het draagvlak groter en de motivatie hoger. De kracht van het project is dat het gedragen wordt door de medewerkers.

Verteltasjes: onthaalouders in interactie
Gemeente Koksijde

De dienst voor onthaalouders van Koksijde leent verteltasjes uit aan haar onthaalouders. Elk verteltasje bevat een thema met een handleiding, een voorleesboekje en verschillende activiteiten voor baby's en peuters. Het moedigt de onthaalouders aan tot meer interactie met de kinderen en stimuleert de (taal)ontwikkeling. Via een heen- en weerboekje schrijven onthaalouders hun ervaringen neer of voegen nieuwe ideeën toe.

De dienst voor onthaalouders ging een samenwerking aan met een school die 7de jaar kinderzorg aanbiedt. Elk schooljaar komen de leerlingen op bezoek bij de dienst en krijgen uitleg over 'onthaalouder zijn'. Ook het project van de verteltasjes komt aan bod. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf een ludiek verteltasje te ontwerpen. Ze kunnen gebruiken maken van gratis boeken uit de bibliotheek en de Spelotheek van Koksijde. In de tas zit steeds een boek, een handleiding voor de activiteiten, zelf ontworpen spelletjes voor baby's en peuters, een zelf gemaakt kijkboek en een heen-en weerschriftje. De leerlingen gaan hun verteltas voorstellen aan de onthaalouders. Volgende verteltasjes werden reeds ontworpen: kermis, feest, zomer, herfst, eten en drinken, slapen, dokter, voertuigen, kleren, huisdieren, zoo, groenten en fruit en op de boerderij.

Breng je stem uit op:
Categorie: Kind Baby en peuter

Naam
E-mailadres

Gelieve alle verplichte velden in te vullen.